Am spus-o în nenumărate rânduri şi am să o mai spun probabil încă un timp: sunt complexată şi cel mai grav e faptul că tind adesea să îmi fac probleme crezând că cei din jurul meu îmi sunt superiori. Şi tocmai din cauza asta mi s-a întâmplat nu doar o dată să-mi creez inutile şi flase complexe de inferioritate.
Şi la fel de multe, dacă nu şi mai numeroase, sunt acele cazuri în care i-am aşezat pe cei scoşi în cale-mi pe piedestale prea înalte pentru ei. Iar căderea ce a venit inevitabil după atenta analiză ce le-am aplicat-o cu ochii şi sufletul s-a dovedit a fi fatală, „bibelourile mele de porţelan” transformându-se în mici fărâme. Sigur unii dintre mâna de oameni care trec pe aici şi cu care am avut interacţiuni directe vor crede că le fac reproşuri mascate sau că îi blamez aici pentru că nu am avut sau nu am curajul să le spun în faţă ceea ce am de spus.
Greşit! Nu mai judec pe nimeni, nu mai reproşez, nu mai arunc cu piatra în cei care greşesc. În rândurile astea îmi asum vina pentru fiecare din dezamăgirile mele pentru că ştiu acum că dacă aş fi avut înţelepciunea de a nu exagera calităţile unora, ducându-le până la dimensiuni hiperbolice şi de a nu mă lăsa atât de marcată de primele impresii aş fi reuşit să mă scutesc de o groază de lovituri şi zgârieturi inutile.
M-am înşelat atunci când am crezut că profesoara din faţa mea, cea care putea recita Eminescu, Minulescu, Stănescu, Coşbuc, Macedonski ore în şir, cea care putea sta ore întregi să discute despre mitul lui Dionis, tragedia Laviniei, frământările lui Raskolnikov, cea căreia i se luminau ochii şi zâmbetul atunci când citea un rând bine scris şi cu idei frumos închegate, era un om unic, rar, perfect. După toate cunoştinţele, după alura rece şi raţională, după simţul umorului fin, după discursurile cu mult peste nivelul celor de rang universitar deşi se petreceau într-o clasă de liceu, se ascundea un om suferind de singurătate, plin de frământări, un professor fără prea mult har care nu accepta să îi oferi o idee contradictorie faţă de ceea ce îţi predase anterior, un om care a făcut greşeli enorme şi a dat cu piciorul carierei, respectului celor din jur şi chiar propriei vieţi. Cea care blama lipsa de sensibilitate, de bun simţ, de delicateţe şi-a uns mâinile cu sânge. Nebunia a fost o circumstanţă atenuantă, dar dezamăgirea mea şi a multora tot a rămas. Şi a mai rămas şi iubirea pentru lectură, indusă de ea.
Păcăleala următoare a fost cea legată de omul care a declanşat nevoia mea de schimbare. Omul pe care l-am crezut perfect: frumos, inteligent, amuzant, fermecător, arogant atât cât trebuie, sigur pe el, matur, direct, ambiţios. Şocul pe care l-am avut atunci când am descoperit că prinţul devine adesea broscoi a fost pe măsura fascinaţiei de la început. Nu m-a frapat faptul că mi-a fost dat să văd şi partea rea a lui cât m-a uimit să constat că în cineva ce părea atât de nobil zăceau multe frustrări, un orgoliu prea mare, răutate arhi-suficientă, nesimţire, complexe şi frustrări, un egoism exagerat. M-a durut să văd că cineva care dispreţuia minciuna şi prefăcătoria nu se dădea în lături de la a juca la dublu, de a încerca să pară exact ceea ce nu era. Şi mai mult decît orice am fost tristă să constat că cineva inteligent şi matur renunţa la oameni din motive puerile. Şi aici vinovata am fost eu pentru că nu am deschis ochii atât cât trebuia pentru a vedea lucrurile exact aşa cum sunt.
Mai apoi i-am coborât cu bunăvoie sau intenţionat de pe raftul de sus pe:
– Cel care părea băiatul sensibil, spiritual, de o inteligenţă rară dar care era de-a dreptul incapabil să ofere şi să primească afecţiune şi care îşi masca laşitatea şi ignoranţa după cîteva cuvinte frumoase pe care le jongla ca un adevărat maestru manipulator.
– Prietena perfectă, cea care asculta şi dădea sfaturi excelente, care certa fiecare prostie şi mângăia fiecare lacrimă, cea care spunea vorbe de duh şi care părea să le ştie pe absolut toate şi mai apoi m-a culcat la pământ cu o plamă venită de niciunde şi a scuipat pe sentimentele mele aruncate-n praful drumului.
– Profesorul ale cărui discursuri musteau de înţelepciune, înţelesuri profunde, pilde minunate dar care mai apoi a demonstrat că nu face doi bani ca om.
Dar astea sunt doar exemple din viata-mi, cazuri dublate de mulţimea de alţi oameni care după talentul lor cu care minunează planeta nu sunt decît bieţi muritori plini de vicii ce le urăţesc chipurile şi sufletele sau oameni bântuiţi de efectele proastelor decizii luate la un moment dat, complexaţi şi frustraţi, laşi care aleg să-şi înece latura mai întunecată în alcool, ură atent mascată, care îşi manageriază existenţa cu o infantilitate crasă, ascund trecutul murdar cu minciuni în loc să-şi asume vina şi să dorească îndreptarea, se vând pe nimic.
În ciuda a tot ceea ce am spus nu îi neg niciunuia meritele ce îi revin, nici nu contest valoarea superioară pe care o au, raportat la masa de mediocri ce îi înconjoară. Doar mă gândeam că parcă mi-ar fi plăcut să port nişte ochelari magici care să-mi fi deschis ochii mai bine. Aşa poate aş fi evitat certuri cumplite, replici tăioase, rupturi prea bruşte, sentimente şi orgolii terfelite.
Vouă vă cer iertare pentru că am fost prea oarbă şi nu am văzut că sunteţi doar oameni.