Ca în fiecare an în Romania, vor fi două schimbări de oră pentru a trece de la iarnă la primăvară și de la vară la toamnă. Două modificări ale ceasurilor, care ne afectează din ce în ce mai puțin pentru că ceasurile digitale se schimbă de la sine.
Așa cum fac multe țări din lume, motivul nu este altul decât optimizarea utilizării luminii solare și economisirea energiei, pentru care avansăm sau dam ceasurile înapoi pentru a le adapta la ora de vară sau de iarnă.
Așadar, prima modificare va fi făcută în martie 2024, când trecem la ceea ce știm ca „ora de vară”. Și, mulți se întreabă în fiecare an de ce. Obiectivul schimbării orei este de a ajusta orele de lumină zilnică la ziua de lucru.
Prin urmare, acest comportament nu este unic pentru Romania, ci este realizat de toate țările din Uniunea Europeană. În acest fel, se urmărește reducerea cheltuielilor cu energie, consumul mai puțin de energie electrică și alinierea programului de lucru al țărilor membre. Citeste mai departe si afla cand se schimba ora in 2024.
În ce zi din martie se schimba ora?
În 2024, ora de vară va începe în ultima duminică a lunii martie. Aceasta înseamnă că va trebui să avansăm cu o oră în primele ore ale dimineții din această sâmbătă, 30 martie, până duminică, 31 martie.
Această schimbare a orei de vară are loc pe 31 martie la ora 3:00 dimineața și acea oră va deveni 4:00, astfel încât ziua respectivă va avea o durată totală de 23 de ore. O oră mai puțin. Din acest motiv, mulți oameni cunosc această schimbare drept „o oră mai puțin”.
Cu toate acestea, în ultimii ani, mai multe țări europene s-au alăturat schimbării de oră, dar nu din cauza economiilor de energie, ci mai degrabă din cauza necesității de a sincroniza orarele cu țările învecinate.
Aceste două modificări de oră sunt reflectate în Directiva 2000/84/CE a Parlamentului European și a Consiliului, din 19 ianuarie 2001, care stabilește că perioada de vară se va încheia în toate statele membre la ora 1 a.m. dimineața devreme, ora universală, în ultima duminică din octombrie.
Există studii care leagă numărul mai mare de ore de lumină cu o scădere a tuturor tipurilor de infracțiuni, astfel încât securitatea în orașe crește. Alte studii mai indică faptul că vara sunt mai puține infarcte și, în același timp, mai puține accidente de circulație.
Schimbarea orei datează din anii 1970, odată cu prima criză a petrolului, când unele țări au decis să adopte această măsură pentru a valorifica mai bine lumina naturală a Soarelui și a consuma mai puțină energie electrică. În 1980, Comunitatea Economică Europeană a publicat prima directivă de a pune ordine în această problemă în diferite țări.