The last king of Scotland (2006)

Un doctor britanic, provenit dintr-o familie cu pretenţii, alege să-şi profeseze meseria în Uganda, pentru că alternativa o reprezenta doar supunerea oarbă în faţa dorinţelor părintelui său. Şi alege prost. Pentru că ajunge în ţară pe fondul unei lovituri de stat, aceea în care puterea este acaparată de dictatorul Idi Amin Dada, nume care transmite şi acum frisoane amatorilor de istorie şi statistici.

Deşi doctorul britanic ajunge doctorul personal al dictatorului, ba chiar şi cel mai apropiat consilier al acestuia, aş spune că povestea nu este aici. Ea rezidă în modul în care, proaspăt ajuns la putere şi animat de idealuri nobile vizavi de poporul pe care-l conduce, Idi Amin Dada evoluează către un dictator sângeros şi mistic. Lucru de altfel caracteristic multora dintre revoluţionarii de carton ai stângii, doar că particularitatea lui Amin Dada este legată de faptul că se pare că-şi cam mânca adversarii la cină.

Relaţia dintre cei doi nu debutează uşor. Cu toate acestea, legătura este rapid asigurată de cultul dictatorului pentru Scoţia, singurii luptători pe care-i aprecia la fel de mult ca pe cei ugandezi. Înşiruirea de evenimente aduce sentimente sincere de apreciere între cei doi, dar aşa cum este de altfel de bănuit, sfârşitul îi va pune faţă în faţă. De fapt, va pune pe câmpul de bătălie două civilizaţii diferite.

Nu vreau să dau nici măcar cel mai mic amănunt. Am să spun doar că am apreciat filmul în cele mai mici amănunte ale sale. Este realizat perfect, Uganda este fantastic desenată, iar fiecare caracter este lucrat cu minuţiozitate, deşi poate la prima vedere nu ar părea deloc aşa.

Cât despre interpretul lui Idi Amin Dada, adică Forest Whitaker, se poate spune că este colosal şi că Oscar-ul primit pentru rol principal nu putea aparţine altcuiva. Nu ştiu cum a făcut Whitaker să intre în pielea personajului său, dar el reuşeşte să nu-l joace pe Idi-povestea, ci pe Idi-ugandezul. Nimic nu este fals în tot ceea ce propune Whitaker ecranului, iar trăsăturile de caracter, modul în care reacţionează, naturaleţea cu care se mişcă într-un spaţiu al Africii te pune direct acolo, în inima evenimentelor.

Un film mare, cu istorie şi ficţiune la un loc, un film care merită văzut de mai multe ori, pentru că rar ne întâlnim cu un astfel de joc. Şi cu o astfel de realizare.

IMDB

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *